Welkom op mijn blog over muziek en communicatie! Neem gerust een kijkje in mijn wereld en geniet van muziek!

woensdag 29 februari 2012

Raad het nummer 3

Weer een nieuwe 'raad het nummer'! Ditmaal van een Engelse artiest. Weet jij welk nummer dit is? Laat dit dan hieronder weten in een reactie!

Word cloud made with WordItOut

Follow my blog with Bloglovin

Baby, I was born this way!

In deze dagen, wanneer het weer grijs en grauw is, is dit gewoon een lekker nummertje om je op te vrolijken! Enjoy!


'The A Team'

Artiesten communiceren niet alleen via optredens maar ook via videoclips. In die clips vertellen ze een verhaal dat achter het nummer zit. Af en toe heb je van die clips waarvan je denkt: 'wat heeft dit er nu weer mee te maken?' Maar er zijn ook clips die je blijven boeien en echt een mooi verhaal vertellen.

Dit zag ik bij de clip van Ed Sheeran met het nummer 'The A Team'. Mooi nummer met een mooie rustige clip. De moeite waard om er naar te blijven kijken en na te denken over de achterliggende gedachte. Wat wil Ed Sheeran nu precies vertellen met deze clip?



dinsdag 28 februari 2012

Cultureel uitstapje

In de wereld heb je veel soorten muziekstijlen. Ik ben benieuwd wat muziek voor andere culturen betekent. Deze keer neem ik de Afrikaanse muziek onder de loep. Voor Afrikaanse mensen betekent muziek namelijk heel iets anders dan in de Westerse wereld. De Afrikaanse muziekstijl heeft een karakter van vraag en antwoord. Meestal is er een voorzanger en een koor die de zinnen herhalen, waarbij het koor het publiek is. Daarom is Afrikaanse muziek spelen, erop dansen en ernaar luisteren een vorm van communiceren. Dit komt terug in het hele sociale leven van Afrikanen. Het doel van Afrikaanse muziek is de deelname van zoveel mogelijk mensen.

In Afrika wordt muziek dus anders opgevat dan in Europa. Bij ons is muziek een uiting van individuele gevoelens, terwijl in Afrika het een deel van het sociale leven en de communicatie is. De ritmen vormen de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan een moeder die haar kind in slaap wiegt, bij een gesprek, vrouwen die eten maken etc. Ook gebruiken ze muziek als middel voor het bestrijden van ziektes of voor het gunstig stemmen van goden.

De koningin van de Afrikaanse muziek, Miriam Makeba, is hieronder te horen!


maandag 27 februari 2012

SIXWORDSTORY


Top 10 best verkochte albums

Ik schrok er gewoon van hoeveel albums er wereldwijd verkocht worden van bepaalde artiesten. Ja, natuurlijk weet ik dat Michael Jackson een wereldster is, maar dat hij zoveel exemplaren van het album 'Thriller' heeft verkocht wist ik niet. Dit zag ik toevallig ergens op internet staan en was benieuwd naar welke albums nog meer zo goed verkopen. Zie hieronder het resultaat: 



1. Michael Jackson - Thriller (110 miljoen)
2. Pink Floyd - Dark Side of the Moon (50 miljoen
3. AC/DC - Back in Black (49 miljoen)
4. Eagles - Their greatest hits (42 miljoen
5. Verschillende artiesten - Dirty Dancing (42 miljoen)
6. Whitney Houston - The Bodyguard (42 miljoen)
7. Andrew Lloyd Webber - The Phantom of the Opera (40 miljoen)
8. Backstreet Boys - Millennium (40 miljoen)
9. Bee Gees - Saturday Night Fever (40 miljoen
10. Fleetwood Mac - Rumours (40 miljoen)

Communicatie via internetbankieren

Hoe leuk is dat?! Internetbankieren klinkt eigenlijk een beetje saai, maar met de nieuwe app van ING kun je meer dan alleen geld overmaken! Met de ING app kun je ook communiceren met bijvoorbeeld je geliefde. Dit laat de tv-reclame op een goede manier zien met een nummer op de achtergrond waar je meteen een happy feeling van krijgt!

De reclame is om de muziek heen gebouwd want de tekst van het nummer komt overal in terug. Ik weet zeker dat veel mensen deze app zullen downloaden, alleen al om de muziek!


zondag 26 februari 2012

8 functies van filmmuziek

Niet alleen in reclames en tv-programma's wordt muziek gebruikt, maar ook in speelfilms is muziek erg belangrijk.

Filmmuziek heeft 8 functies: 
1. Het maskeert ruis en onbedoelde geluiden. 
2. Muziek zorgt voor continuïteit tussen scenes. Door middel van muziek kan een overgang tussen scenes gemaskeerd worden en wordt duidelijk gemaakt of de scene een relatie heeft met de volgende scene. 
3. Het zorgt ervoor dat de aandacht van ons als kijker op belangrijke elementen in het beeld wordt gericht. 
4. Muziek kan een bepaalde sfeer neerzetten die bij de film past, zodat de kijker helemaal wordt meegetrokken in het verhaal. 
5. Het kan een diepere betekenis duidelijk maken. Dit werkt vooral wanneer een beeld op meerdere manieren te interpreteren is. 
6. Muziek kan gebeurtenissen in de toekomst en het verleden symboliseren. 
7. Muziek verhoogt de mate van absorptie in de film. Het verhoogt de aandacht voor de hele film, en laat de aandacht voor alle andere zaken dan de film afnemen. 
8. Muziek is een kunstvorm. Het kan daarom de esthetische kwaliteit van de film verhogen. 

Als je de volgende keer een film kijkt, let dan eens op wanneer en waarom er muziek wordt gebruikt bij bepaalde scenes! 

One good thing about music


zaterdag 25 februari 2012

Story behind the song

Het album '21' van Adele kan ik nog steeds uren luisteren. Ik was dan ook benieuwd wat het verhaal was achter sommige nummers. Zie hier wat Adele wil vertellen met haar nummer 'Rolling in the deep'!

vrijdag 24 februari 2012

Eminem schuldig aan moord?


Muziek is eigenlijk het mooiste wat er is. Toch gebeuren er soms dingen die niet zo mooi zijn. De songteksten van Eminem bijvoorbeeld hebben veel vragen opgeroepen bij mensen. Eminem staat bekend om zijn rake en uitgesproken teksten. Er zit altijd een duidelijk verhaal in. Maar kun je de zanger dingen verwijten die hun fans doen? 
Een fan heeft namelijk op een gruwelijke manier een vrouw om het leven gebracht en was hierbij geïnspireerd door muziek van Eminem. De moord is op dezelfde wijze gepleegd als in de clip 'Stan' van Eminem. Eminem vertelt hier een fictief verhaal van een fan die geobsedeerd is door Eminem. Aan het einde van het nummer vertelt de fan hoe hij zichzelf en zijn zwangere vriendin om het leven brengt omdat zijn idool niet snel genoeg reageert op zijn fanmail. 
Ik vind niet dat je dit kunt verwijten aan Eminem. Hij wil een verhaal vertellen met zijn muziek en wat mensen daarmee doen, moeten ze zelf weten. Ik weet in ieder geval zeker dat het niet de bedoeling was van Eminem om iemand aan te zetten tot moord! Kijk anders hieronder naar de clip en oordeel zelf! 


donderdag 23 februari 2012

Een muzikant die niet naar alcohol ruikt..


Ken je dat? Dat wanneer je gedronken hebt, je ineens erg creatief bent in het verzinnen van leuke quotes? Tijdens de carnaval stond ik in mijn geliefde kroeg 'De Vrienden' en zag opeens deze quote hangen. Waarschijnlijk bedacht op een gezellige zondagnacht nadat de nodige alcohol al gevloeid had. Ik moest het gewoon even met jullie delen!

Obama's zangkunst

Wie gisteren tv heeft gekeken, heeft dit vast ergens een keer voorbij zien komen. Het fragment kwam bij DWDD, Pauw & Witteman, het nieuws en het was 'trending topic' op Twitter. Waar ik het over heb? De video waarop te zien is dat president Obama een stukje van het nummer 'Sweet home Chicago' zingt. Ik moet eerlijk zeggen, hij doet het niet slecht hoor! Ik denk dat ik hem liever hoor zingen dan premier Rutte. Waarschijnlijk heeft hij door zijn zangkunsten weer een hoop zieltjes voor zich gewonnen. Niet alleen een goede speech maar ook muziek kan positief bijdragen aan het imago van een president!

Voor degene die het nog niet gezien of gehoord hebben, hieronder is Obama nog een keer te horen!


maandag 20 februari 2012

Raad het nummer 2

Daar is 'ie weer! Deze keer geen Nederlandse artiest, maar een buitenlandse. Welk nummer is dit en welke artiest hoort bij dit nummer?



Bier en tieten?!

Het is weer zover! Carnaval 2012 is alweer in volle gang. Een geweldig feest al zeg ik het zelf. Alleen die muziek... De meest rare teksten komen voorbij en iedereen zingt ze ook nog eens vrolijk mee. Carnavalsmuziek is niet echt mijn favoriete muziek. Vooral die muziek waar je zogenaamd op moet 'hossen'. Hieronder een nummertje dat bij ons regelmatig wordt gedraaid: 'Bier en tieten' van De apres skihut. O ja, en voor de vrouwen is er dan de versie 'Wijn en piemels'. Een communicatief hoogstandje! (NOT)


vrijdag 17 februari 2012

SIXWORDSTORY


Doof, maar toch muziek horen!

Als je dacht dat alleen mensen die kunnen horen van muziek genieten, heb je het mis! Ook dove kinderen en volwassenen kunnen op een speciale manier luisteren naar muziek. Dit bewijst Het Nederlands Studenten Orkest. Zij gaven gisteren een 'ongehoord' concert voor dove en slechthorende kinderen. Hoe? De kinderen konden de muziek 'horen' via ballonnen die trillingen doorgaven, door lichtspel van een kleuren-dj en via geuren.

Ik vind dit een erg goed initiatief. Ik vind namelijk dat iedereen, doof of niet doof, moet kunnen genieten van muziek. De kinderen zullen het wel op een andere manier beleven, maar ik ben al lang blij dat ook zij op een bepaalde manier naar muziek kunnen luisteren!


woensdag 15 februari 2012

Old school music

Altijd leuk, die lijstjes! Ik was benieuwd welke nummers de top 5 vormden van de Top 40 toen ik werd geboren. Hier het resultaat:

1. George Michael ft. Elton John - Don't let the sun go down on me 
2. Queen - Bohemian Rhapsody
3. Shanice - I love your smile
4. Nirvana - Smells like teen spirit
5. Gordon - Kon ik maar even bij je zijn

Wil jij je omzet verhogen?

Heb jij wel eens gelet op de achtergrond muziek in winkels? Je beseft het waarschijnlijk niet, maar muziek in een winkel heeft grote invloed op je koopgedrag. 

Als winkels slim zijn, denken ze goed na over de muziek die ze in hun winkel draaien. Zouden ze in de H&M ineens Hollandse hits of in de Bijenkorf rock muziek draaien? Dan “voelt” dat abnormaal. Het past niet in de beleving die je bij die winkels verwacht en die je prettig vindt.  

Uit onderzoek bij een wijnhandel is gebleken dat de gekozen muziek wel degelijk effect heeft op het koopgedrag. Toen er in plaats van popmuziek, klassieke muziek werd gedraaid, werden er flessen wijn verkocht die drie keer duurder waren dan toen er popmuziek werd gedraaid. 

Hoe kan dit?
Klassieke muziek roept een chique associatie op, waarbij een goede wijn past. De meeste mensen hanteren onbewust de vuistregel “duur=goed” en daardoor worden er bij het afspelen van klassieke muziek duurdere flessen verkocht. Popmuziek brengt een veel jeugdiger “kan me niet zoveel schelen” associatie met zich mee.

Wil jij meer verkopen in je winkel? Zorg dan dat je de goede achtergrond muziek uitkiest! 

dinsdag 14 februari 2012

Zo waar...

"Music allows me to communicate without words"

Nothing but love!

Terwijl oudjaar nog fris in mijn geheugen zit en ik me voorbereid op de carnaval, dient tussendoor nog even een andere ‘feestdag’ zich aan. Het is weer zover. Vandaag is het de dag van de liefde, oftewel Valentijnsdag! Voor velen is dit de dag om extra lief te zijn voor hun geliefden of juist de stap te zetten naar een nieuwe liefde door dat mooie roosje te sturen zonder naam. De bioscopen zitten vol en restaurants draaien overuren.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar eerlijk gezegd geef ik er helemaal niks om. Voor mij is het gewoon een commercieel 'iets' dat is overgewaaid vanuit Amerika. Waarom moet je per se op deze dag je liefde tonen? Is elke dag niet geschikt om te laten zien hoeveel je van je geliefde houdt? Het is toch veel leuker om je vriend of vriendin te verrassen op een gewone dinsdag in plaats van op Valentijnsdag? 

De media kan er echter wel van profiteren. Naast alle bloemen en kaarten die gestuurd worden, profiteren ook de artiesten van Valentijnsdag. De meest zoetsappige liefdesliedjes vliegen je om de oren. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet. Geniet van enkele artiesten en luister hoe zij communiceren met hun songteksten en muziek!  




maandag 13 februari 2012

Raad het nummer!

Even een makkelijke om er in te komen.. Deze woorden komen uit een songtekst van een bekende artiest. Weet jij welke artiest dit is en hoe dit nummer heet? Laat dan je antwoord achter in een reactie!



Muziek vermindert pijn


Muziek heeft een groot effect op mensen. Uit onderzoek is aangetoond dat het luisteren naar bepaalde muziek de beleving van pijn kan verminderen en de slaap kan verbeteren (dan moet je natuurlijk geen hardrock gaan luisteren voor je gaat slapen, want dan lig je waarschijnlijk te stuiteren in je bed). 

Bij mensen werkt rustige muziek stressverlagend als ze bang of eenzaam zijn. Sommige ziekenhuizen spelen hier al handig op in. Zo maken ze gebruik van harpmuziek om patienten die geopereerd moeten worden, te kalmeren. Ook tijdens chemo- en radiotherapie wordt muziek als 'pijnstiller' gebruikt. Muziek kan de pijn even goed verminderen als sommige echte medicijnen. Het heeft ook nog eens als voordeel dat je geen rare chemische stoffen binnenkrijgt en je kunt er geen nare bijwerkingen van krijgen! 

Heb je last van epilepsie? Luister dan naar Mozart's Sonata for Two Pianos. Een groep patienten luisterden er 5 minuten naar en bij 79% werd een grote daling van de epilepsie vastgesteld. 

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zelfs zonder te zweten kun je fitter worden! Alleen al het luisteren naar muziek maakt je fitter. 

Dus de volgende keer als je hoofdpijn hebt, grijp dan niet meteen naar de pillendoos maar zet een lekker ontspannend muziekje op! Succes gegarandeerd! 

zondag 12 februari 2012

SIXWORDSTORY




Ode aan Whitney


Gisteren is, op 48-jarige leeftijd, Whitney Houston overleden. Een grote vrouw in de muziekwereld met meer dan 170 miljoen verkochte albums wereldwijd. Als klein meisje luisterde ik graag naar haar nummers en droomde ik ervan om zo goed te kunnen zingen als haar!

Op een blog met als thema muziek, mag zij natuurlijk niet ontbreken!


vrijdag 10 februari 2012

It's a beautiful day

Een goed voorbeeld van een reclame die blijft hangen is die van de zeehondencrèche Lenie 't Hart. Dit komt door het nummer dat ze eronder hebben gezet, 'it's a beautiful day' van Queen. Altijd als ik dit nummer hoor, moet ik denken aan dat schattige kopje van het zeehondje!

donderdag 9 februari 2012

Even voorstellen


Het is op zich ook wel netjes als ik mezelf even kort voorstel. Ik ben Rinske Beeren, 20 lentes jong en wonend in het pittoreske dorpje Aarle-Rixtel. Ja, ik woon nog steeds thuis en ik moet je bekennen… ik vind het heerlijk! Op dit moment zit ik in het derde leerjaar van de opleiding Communicatie op de Fontys Hogeschool in Eindhoven.

Ik hou van dansen, stappen, shoppen, lekker eten, tennissen, lezen, films kijken en natuurlijk muziek! Typische meidendingen dus. Ik ben een echt gezelligheidsmens en geniet volop van het leven!

Muziek


Je kunt mij niet wijsmaken dat er iemand is die niks om muziek geeft. Muziek kom je overal tegen. In films, op het station, mensen die het luisteren in de bus, in winkels, maar natuurlijk ook in reclames en films. Muziek is iets waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt, gewild of ongewild.

Voor mij betekent muziek erg veel. Ik vind het fijn om naar muziek te luisteren, dan ontspan ik helemaal. Maar ik vind het ook heerlijk om er op te kunnen dansen. Daarom is ook het idee voor deze blog gekomen. Hoe wordt muziek in reclames gebruikt? Welk effect heeft dit op mensen? Op welke manier communiceren artiesten met hun muziek? Wat betekent muziek voor andere culturen? Dit zijn onderwerpen die je terug gaat zien op mijn blog.

Als ik je nieuwsgierig heb gemaakt, hou dan regelmatig mijn blog in de gaten en schroom je niet om ook anderen bewust te maken van het bestaan van deze blog.